Szoboszlai brutális statisztikákról ír egy angliai elemzés

Szoboszlai Dominik szárnyalásáról írt hosszabb elemző cikket Angliában a csakfoci.hu szerint a footballfancast.com, amely ezúttal elsősorban a magyar klasszis sokoldalúságát és azt emelte ki, hogy a futballista a klub korábbi sztárjának, Philippe Coutinhónak a továbbfejlesztett verziója lehet a Vörösöknél.

A lap szerint bár az új igazolások közül Alexis Mac Allister és Ryan Gravenberch, sőt, az eddig kevesebb lehetőséget kapó Endo Vataru szereplése is bizalomra ad okot, egyikük sem léphet Szoboszlai nyomába, akivel talán csak Mohamed Salah tudja felvenni a versenyt az egész együttesből.

A Twitteren több mint 270 ezer követővel rendelkező újságíró-riporter Neil Jones úgy jellemezte Szoboszlait, mint Klopp "álomigazolását", főként mert a német mester csapata nagy hangsúlyt fektet a támadásokba való energikus átmenetekbe.

A magyar játékos azonban nemcsak támadásban nagy erősítés - folytatja az elemzés -, Szoboszlai játéka ugyanis mindenre kiterjed: a Sofascore szerint passzainak 88 százaléka sikeres a PL-ben, miközben átlagosan 2,5 kulcspasszt ad, 1,4-szer szerel és 7,6 labdát szerez meccsenként.

Éppen emiatt az övé lehet a legütősebb debütálás a Liverpoolban azóta, hogy Virgil van Dijk érkezése megreformálta a hátsó alakzatot. Szoboszlai ugyanekkora hatással lehet a Vörösök csapatára - írják, majd egy újabb összehasonlítást tesznek, de a korábbiaktól eltérően ezúttal nem az új Steven Gerrardot látják a 23 éves futballistában.

A Liverpoolnak megvan az új maestrója, és Klopp most olyan kreatív erőt irányít a középpályán, amilyenre Philippe Coutinho óta nem volt példa. Coutinho távozása azonban a lap szerint jobb irányba lökte a Poolt, mert Jürgen Klopp egy szorgalmasabb középpálya összeállítására állt át. Éppen emiatt “a "varázslónak" nevezett Szoboszlai a képességek teljes skálájával rendelkezik ahhoz, hogy ennyi év után a brazil utódja legyen, és valóban úgy tűnik, hogy ő egy kifinomult és továbbfejlesztett verziója lesz”, azaz még nagyobb hatással lesz a csapatra, mint az egyébként akkoriban világklasszis szinten játszó, a Barcelona által 2019-ben 135 millió euróért megvett Coutinho.

Néhány érdekes statisztikai adatra is felhívták a figyelmet, amiből pontosan látszik, hogy Szoboszlai mennyire univerzális labdarúgó: az FBref szerint Szoboszlai az elmúlt egy évben Európa öt legjobb bajnokságát vizsgálva a középpályások legjobb 11%-a közé tartozott a gólok, a legjobb 24%-ba az asszisztok, a legjobb 1%-ba a lövőhelyzetek kialakítása, a legjobb 9%-ba az előre vitt labdák és a legjobb 6%-ba a 90 percenkénti blokkolások tekintetében.