Minden idők második legsikeresebb trénere lett Josep Guardiola

Josep Guardiola, a labdarúgó európai Szuperkupát elhódító Manchester City mestere edzői pályafutásának 36. trófeáját gyűjtötte be az által, hogy a Bajnokok Ligájában címvédő angol csapata szerda este az 1-1-et követő büntetőpárbajban legyűrte az Európa-liga-győztes Sevillát.

A pireuszi mérkőzés megnyerésével a 15 éve edzősködő spanyol szakember minden idők második legsikeresebb trénere lett - írta csütörtöki értékelésében a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Guardiola a román Mircea Lucescut előzte meg, aki 35 címet gyűjtött csapataival 42 évi pályafutása alatt. E tekintetben az élen nagy fölénnyel áll a főképpen a Manchester Uniteddel sikert sikerre halmozó skót Alex Ferguson, aki 49 trófeát nyert összesen 39 évnyi szakvezetősködése alatt.

Az IFFHS kiemelte, hogy Guardiola eddigi négy Szuperkupa-fellépésén kivétel nélkül diadalra vezette együtteseit, beérve a szintén négy ilyen sikernél tartó olasz Carlo Ancelottit. A spanyol mester az első edző ugyanakkor, aki három csapatával is Szuperkupa-győztes lett: a City mostani sikere előtt az FC Barcelonával 2009-ben és 2011-ben, a Bayern Münchennel pedig 2013-ban győzedelmeskedett.

A statisztika szerint a Bajnokok Ligája-győztes és az Európa Liga-első évenkénti találkozója az utóbbi időkben rendre az előbbi gárda diadalát hozza: a legutóbbi 11 ilyen összecsapásból tízet a BL-címvédő nyert meg, a kivétel 2018-ban volt, amikor a spanyol "házifináléban" az Atletico Madrid EL-győztesként verte a Real Madridot 4-2-re.

A szerdai meccsen a Sevilla vezető találatát szerző marokkói Juszef En-Nesziri 18-adszor volt eredményes andalúziai csapata színeiben 2023-ban, amivel vezeti a La Liga leggólerősebb játékosainak rangsorát a Barcelona lengyel csatára, Robert Lewandowski előtt, aki 15 gólnál tart az idei naptári év összes meccsét figyelembe véve. (MTI)