Kiszivárgott a Manchester Cityt elítélő jelentés

A Manchester City csapatát évek óta érik vádak a financial fair play szabályainak kijátszásáról - írta az Eurosport.

Tél óta tudni, hogy a Premier League 115 vádpontban vizsgálódik a csapat ellen, állításaik szerint a klub jó egy évtizede módszeresen játssza ki a liga pénzügyi szabályait és nem működik együtt az ezt vizsgáló szervvel. Hasonlóért az UEFA 2020-ban már el is marasztalta a manchesterieket, ekkor kétéves nemzetközi eltiltás várt volna rájuk, ha a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem bírálja felül az ítéletet. Mos erről az ügyről kerültek elő eddig nem ismert részletek.

Mivel a City annak idején fellebbezett az UEFA eredeti ítélete ellen, annak megállapításait sosem hozták napvilágra. Most azonban egy YouTube-csatorna birtokába kerültek az információk, az ügyről megjelenő videóval egyidőben pedig azok The Times-hoz is eljutottak.

A vádak szerint a City Egyesült Arab Emirátusokból érkező tulajdonosai szponzori szerződéseknek álcázott támogatását nyújtanak a csapatnak, így tornázva fel annak bevételeit, hogy megfeleljen a hazai és nemzetközi financial fair play szabályainak és nyugodtan költhessen szinte minden évben font százmilliókat a keretére.

Így tettek állítólag akkor is, amikor 2012-ben és 2013-ban egyaránt 15 millió font értékű szponzorációs szerződést kötöttek az Etisalat nevű telekommunikációs céggel, majd az összesen 30 milliós összeget 2015-ben az Abu Dhabi United Groupon keresztül – mai a City-tulajdonos Mansour sejk érdekeltsége – visszajuttatták a céghez köthető üzletemberhez, Jaber Mohammedhez.

A Times a cikkében idézte is az UEFA pénzügyi ellenőrző bizottságának értékelését, ami elmarasztalta a klubot. A jelentésből az is kiderült, hogy a csapat vezetése pontosan tisztában volt vele, hogy a kifizetések nem tényleges szponzorációt takarnak, csak a tulajdonosi támogatás bújtatását szolgálták.

A CAS annak idején ezt a vádpontot azért bírálta felül, mert ítéletük szerint az ügy öt év után elévült. Nem tudni, hogy a PL jelenlegi vizsgálatában ez az ügy szerepel-e, a liga szabályzatában mindenesetre elévülésre nincs lehetőség.

Hasonló vádak fölmerültek a City egyik ismert támogatója, az Etihad légitársaság kapcsán is. Ezzel kapcsolatban új információk most nem kerültek elő, de a CAS annak idején nem találta meggyőzőnek az UEFA érvelését a kérdésben.

A City a friss vádakra hivatalosan nem reagált, de nem hivatalos csatornákon kételyeiket fejezték ki a videót elkészítő YouTube-csatornával és támogatóinak motivációival kapcsolatban. A csatorna mögött álló Sunrise Mediáról valóban keveset tudni, a céget június 9-én jegyezték be a Brit Virgin-szigeteken.