Editors Choice

3/recent/post-list

Keresés ebben a blogban

Rossi: a magyar szurkolóknak nagyon sokáig el kell viselniük az arcom és a fejem

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz közismertebb nevén a Tusványos csütörtöki napjának vendége volt Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakemberrel Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője a dugig telt Buzánszky Jező Sportteraszon beszélgetett, ahol a közönség nem egyszer ujjongással, tapsviharral fejezte ki lelkesedését - olvasható a Krónika Online beszámolójában.

Marco Rossi, akinek saját elmondása szerint nem nagy, híres edzők, hanem az apja és a nagyapja a példaképei, beszélt futballkarrierje kezdetéről: amikor még a Torino FC játékosaként rajongott a legendás Aranycsapatért – tudta kívülről eredményeiket –, illetve arról is, hogy amikor a magyar a válogatott élére került, akkor is azokra a „legendás fiúkra” gondolt, illetve a nagyapjára, aki nála is jobban rajongott értük, és akinek köszönhetően ő is focizni kezdett. 

„Annyit kell tudni róla, hogy egészen életében három csapatnak szurkolt: a Torinónak, a Honvédnak és az Aranycsapatnak” – mondta nagyapjáról.

Kiemelte, hogy a közelmúlt sikerei ellenére a mostani válogatottat nem lehet az Aranycsapathoz hasonlítani, de tény, hogy az angolok elleni idei 4-0-s győzelemmel beírták magukat a történelembe.

Bár a közönség a közelmúlt sikereiről akart a leginkább hallani, arról is szó esett, hogy az olasz edző számára volt egy mélypont, az albánok elleni vesztes meccsek után, amikor még az is szóba került, hogy meneszthetik őt a válogatott éléről. Rossi elmondta: tény, hogy a magyar válogatottnál töltött pályafutása során az a két vereség fájt számára a legjobban, de soha nem nyújtaná be a felmondását egy vereség után, sőt a vereségek után még inkább kitart a csapat mellett. Ha valaha felmondana, az inkább egy győztes meccs után tenné, de azt sem tervezi, szeretné kitölteni a szerződésben foglalt idejét 2025-ig. „Ebben a szakmában nagyon nehéz hosszú távra tervezni, én megtanultam, hogy napról napra éljek” – hangsúlyozta Rossi, kiemelve, hogy jelenleg nem a világbajnokságra való kijutás a cél. Azok lépcsőzetesek, most a Nemzetek Ligájára koncentrálnak, utána az Eb-re való kijutásra, aztán majd jöhet a vb-kijutás is.

Rossi arra a kérdésre, hogy váltana-e, hogyha egy „nagy” csapattól, klubtól kapna ajánlatot, azt válaszolta, hogy megfontolná, mérlegelne, hiszen ez a szakma erről szól, de kiemelte, hogy sokkal tartozik Magyarországnak, a magyar válogatottnak, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, így időben értesítené őket ilyen esetben, de az igazat megvallva „semmi kedve, esze ágában sincs” otthagyni a válogatottat. A magyar szurkolóknak nagyon sokáig el kell viselniük az arcom és a fejem, ez egészen biztos” – mondta tréfásan. 

Az olaszok elleni őszi Nemzetek Ligája-meccs kapcsán kiemelte, hogy ugyanúgy készülnek rá, mint minden találkozóra, bár tény, hogy a Nemzetek Ligájában eddig az olaszok ellen teljesítettek a legrosszabbul, ami szerinte azért is lehetett, mert a fiúk „duplán izgultak” miatta. Úgy tekint előre, hogy ezúttal jobban fel fognak készülni és jobban is teljesítenek majd. 

Rossi elmesélte, hogy az angolok elleni történelmi győzelem után rengeteg üzenetet, gratulációt kapott, például személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől is, de számára a szurkolók szavai jelentettek a legtöbbet. Elhangzott, hogy a szövetségi kapitány nagyon nyitott és közvetlen kommunikációt folytat, az újságírók is bármikor felhívhatják, ha kell, visszahívja őket, a szurkolókkal is tartja a kapcsolatot. 

Rossi elmondása szerint senki nem kérte, hogy énekelje a magyar himnuszt, „jött magától”, hiszen már több mint tíz éve Magyarországon él, ez az ország az otthona lett, a magyar emberek között éli a mindennapjait – a magyar válogatott történetének ő a negyedik legrégebb óta a szövetségi kapitánya, úgyhogy a himnuszéneklés egyfajta tisztelet az ország, a magyarok iránt, „ami szívből jön”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések