Editors Choice

3/recent/post-list

Keresés ebben a blogban

Forradalmi újítás jöhet, megváltozhat a futball

Az úgynevezett félautomata videóbíró bevezetését tervezi a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az év végi katari világbajnokságon. Az új rendszer használatával sokkal rövidebb időn belül lehetne meghozni a leshelyzetekkel kapcsolatos döntéseket - írta az Index.

A videóbíró bevezetése óta a profi futballban már megszokott jelenség, hogy kétes gólok után hosszú percekig vizsgálják a videóbírói szobában ülő döntéshozók, hogy szabályos volt-e a gól vagy sem. Az ESPN információi szerint ezeket az idegölő pillanatokat szüntetné meg a FIFA már a novemberben rajtoló világbajnokságon, és erre a megoldás a félautomata videóbíró lehet.

A technológiai újítást már évek óta teszteli és fejleszti a nemzetközi szövetség, sőt, a februári FIFA-klubvilágbajnokságon már mérkőzéseken is tesztelték a rendszert, igaz, csak próbaüzemben.

A FÉLAUTOMATA VIDEÓBÍRÓI RENDSZER AKÁR 3-4 MÁSODPERCEN BELÜL IS MEGÍTÉLHETI A LESHELYZETET, HASONLÓ MÓDSZERREL, MINT AZ ÉVEK ÓTA MŰKÖDŐ ÚGYNEVEZETT GÓLVONAL-TECHNOLÓGIA.

A rendszer 29 kihelyezett kamerával üzemel, amik jelentős része a stadionok tetőszerkezetére vannak elhelyezve, így nem a szokványos televíziós kamerák szemszögéből követik a játékot. 

A technológia automatikusan jelzést küld a játékvezetőknek és az asszisztensnek, ha egy játékos leshelyzetben van, innentől már a játékvezetőn múlik, hogy megítélje, játékban volt-e a leshelyzeten tartózkodó labdarúgó.

Ezzel az újítással csökkenne a játék nélkül töltött idő, mivel jelenleg átlagosan a 90 perces mérkőzések alatt mindössze 54 minutumig van aktívan játékban a labda. Amennyiben az új technológiát bevezetik, és sikerrel vizsgázik a katari vb-n, úgy már a Premier League 2023/24-es szezonjában is bevezethetik. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések