Editors Choice

3/recent/post-list

Keresés ebben a blogban

Der Spiegel: újabb súlyos ügy a Manchester Citynél, akár ki is zárhatják őket a Premier League-ből

A Der Spiegel nevű német lap titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az utóbbi évek zűrös, a Mansour sejkkel és az Egyesült Arab Emírségekkel kapcsolatos pénzügyi ügyeiről, ami alapján a klub nagy bajba kerülhet. A jelek szerint a Premier League több fronton is vizsgálja a működésüket, miközben ők semmire sem válaszolnak - írta az Eurosport.

Az elmúlt 10 évben költött átigazolási díjak nagyjából 1,7 milliárd euróra rúgnak, így értelemszerűen a csapat pénzügyi forrásai korlátlannak tűnnek. Ez nem lehet nagy meglepetés, hiszen a tulajdonos Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk, Abu Dhabi, egyben az Egyesült Arab Emírségek egyik „atyja”.

Miután a kelet-manchesteri csapat évtizedekig többnyire a középszerűségben vergődött, gyorsan a világ egyik legsikeresebb klubjává váltak, miután Mansour sejk 2008-ban átvette az irányítást. Csakhogy az emírségekbeli kapcsolatnak árnyoldalai is vannak, a pénzügyi vizsgálatok szinte folyamatosak, Anglia legismertebb és legdrágább ügyvédjei pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy elsimítsák a vádakat.

Amikből a jelek szerint bőven akadnak. Az ismert német lap, a Der Spiegel ugyanis előállt csütörtökön egy nagy leleplezéssel: a City mögött álló holdingcég a jelek szerint több fronton is megsértette a szabályokat. A Football Leaks nevű platform által kiszivárogtatott dokumentumok mély betekintést nyújtanak a klub belső működésébe és az Abu Dhabiban működő kormányzati szervekbe – ami bőven elegendő lehet ahhoz, hogy rést üssön a City jogi pajzsán.

Az Abu Dhabi United Group Investment & Development (ADUG) nevű cég Mansour sejké, és 2008-tól egészen tavalyig a Manchester City hivatalos tulajdonosa is volt egyben, azonban a csapat átkerült egy másik, szintén Mansour tulajdonában lévő céghez. Az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői következetesen kitartottak amellett, hogy az ADUG egy tisztán magáncég, és Mansour részvétele a csapatban teljesen magánbefektetés. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt tett tanúvallomásában az Abu Dhabi pénzügyminisztérium jogi képviselője azt mondta, hogy az ADUG "egyáltalán nem kapcsolódik" az Egyesült Arab Emírségek kormányához vagy Abu Dhabi emírségéhez, ám a Football Leaks dokumentumai alapján világos, hogy az ADUG-tól a klubhoz érkező kifizetéseket egy állami hivatal engedélyezte.

Az ügynökség vezetője Khaldoon Al Mubarak, Abu Dhabi de facto miniszterelnöke, az állami befektetési alap vezetője, aki egyben a Manchester City elnöke is. Nyilvánvalóan ő hagyta jóvá azokat a pénzmozgásokat, amelyeket a kormány ellenőrzött, mielőtt a csapat számláin kötöttek volna ki. Az ügynöki díjakra vonatkozó fizetési kérelmeket a kormányzati főtanácsadónak küldték, a City pedig az Etisalat szponzorcégen keresztül számlázott Omar Awadnak, a kormányügynökség pénzügyi igazgatójának.

A Der Spiegel szerint ha egy ilyen helyzet Németországban játszódna le, így nézne ki: a Deutsche Bahn állami vasúttársaság lenne mondjuk a Bayern München főszponzora, de a klub a szponzori pénzekről szóló számlákat a kancellári hivatal egyik magas rangú tisztviselőjének küldené, majd a tisztviselő által a klubnak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokról dicsérő e-maileket írna.

A City egyelőre nem válaszolt a Der Spiegel megkeresésére, de tisztázniuk kell magukat, hiszen a hírek szerint a Premier League jelenleg már több egyéb ügyben is vizsgálja őket: egyrészt több kiskorú játékost pénzzel kényszerítették arra, hogy a szabályokat megszegve szerződést kössenek a klubbal, másrészt a 2009 és 2013 között a Cityt irányító Roberto Mancini a dokumentumok alapján a fizetésének jelentős részét titokban, fiktív tanácsadói szerződéssel kapta.

A vizsgálat kimenetele és a Cityt érintő esetleges következmények még nem ismertek, de ha minden vádpontban bűnősnek találják őket, a Der Spiegel szerint akár ki is zárhatják őket a Premier League-ből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések