Editors Choice

3/recent/post-list

Keresés ebben a blogban

Mélyre süllyedt Allegri és a Juventus négy év alatt

Massimiliano Allegritől azt várták, hogy legalább a pályán rendezi a sorokat, ám egyelőre ott is nagyon rosszul fest a torinói csapat. A játék – a nemzetközi trendekkel ellentétben – ultradefenzív és passzív, ami nem csak a szurkolók, de egyes kulcsjátékosok számára is nehezen emészthető.

A a Juventus épp egy identitásválság közepén tart, minden téren teljes a bizonytalanság, és talán még ők sem tudják, mit próbálnak elérni, milyen irányba tartanak. Ronaldo már elhagyta a süllyedő hajót, és Matthijs de Ligt sem sietett tisztázni a távozásával kapcsolatos pletykákat, amiknek – ismerve az ügynökét – lehet alapjuk. Valós esély van arra, hogy a Juventusnál is gyorsan rosszra fordulnak a dolgok, mielőtt elindulhatnak felfelé.

Torinóban a stabilitás érdekében a klub történetének egyik legeredményesebb edzőjéhez fordultak, abban bízva, hogy vele legalább a pályán javulnak az eredmények. Allegri távozását követően Sarri és Piro kinevezésével is progresszívebb irányt vett a Juventus, hogy aztán – ami szintén alátámasztja a vezetőség zavaros helyzetét – visszatérjenek ahhoz a szakemberhez, aki inkább a régivágású iskolát képviseli, de legalább halomra nyerte magát a múltban.

A toszkán két éven át nem talált olyan projektet, amihez elkötelezte volna magát, a futball viszont ennyi idő alatt is sokat változott. A probléma persze nem Allegrinél kezdődik, hanem a keretnél, amit nem ő, hanem az előző vezetés állított össze, élen a Tottenhamhez távozó Fabio Paraticivel. Az igazság az, hogy Beppe Marotta távozása óta a Juventus rosszul igazolt - olvasható az Eurosport elemzésében.

NEM VÉLETLEN, HOGY A KLUB ELNÖKE, ANDREA AGNELLI VOLT AZ EURÓPAI SZUPERLIGA EGYIK LEGFŐBB SZÓSZÓLÓJA.

A klubnál megfigyelhető szervezeti problémák messze meghaladják az edző hatáskörét, ezért is javasolta azt Fabio Capello még a nyáron Allegrinek, hogy ne térjen vissza a Juventushoz. Capello attól tartott, hogy a Juve mélyre nyúló problémái miatt a hatszoros olasz bajnok edzővel vitetik el a balhét, vagy ahogyan ő fogalmazott: Allegri lesz majd az esernyő, amely felfogja a klubra záporozó kritikák nagy részét.

Nem könnyíti meg az edző helyzetét az sem, hogy a győzelmek hiányában nehéz lenyomni a szurkolók torkán azt a fajta ultradefenzív felfogást, amit a visszatérése óta képviselt. Allegri korábban is ismert volt a pragmatizmusáról, sőt, gyakran elismerték a csapatai magas szintű szervezettsége miatt, 2015-ben és 2017-ben pedig BL-döntőbe vezette a Juvét. A munkanélküli éveiben azonban nem fejlesztette tovább az elképzeléseit, azon túl, hogy még védekezőbb és reaktívabb focira váltott.

Azt valahogy még megemésztik a szurkolók, ha a nagyobb költségvetéssel gazdálkodó, és jobb kerettel rendelkező egyesületek ellen törekszik a védekezésre a csapatuk, de azt már nehezen, amikor a Juventusnál szerényebb lehetőségekkel rendelkező Serie A-s klubokkal szemben teszi ezt meg. Nem véletlenül nevezte őket „kicsi Juventusnak” a Corriere dello Sport.

Fotó: Getty Images

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések